Me rritjen e moshës, performanca e kujtesës zvogëlohet. Kanabisi mund t’i kthejë këto procese të plakjes në tru. Kjo është treguar nga shkencëtarët e Universitetit të Bonit me kolegët e tyre nga Universiteti Hebraik (Izrael) në minj. Kafshët e vjetra mund të rikthehen në gjendjen e minjve të rinj dy muajsh me trajtim të zgjatur me dozë të ulët me një drogë të kanabisit. Kjo, për shembull, hap mundësi të reja për trajtimin e demencës. Rezultatet do të prezantohen në revistën „Nature Medicine“.

Ashtu si çdo organ tjetër, edhe truri ynë është i moshuar. Si rezultat, performanca njohëse gjithashtu zvogëlohet me moshën. Kjo vërehet, për shembull, nga fakti që bëhet më e vështirë të mësohet diçka e re ose t’i kushtojë vëmendje disa gjërave në të njëjtën kohë. Ky proces është normal, por gjithashtu mund të nxisë çmenduri. Hulumtuesit kanë kohë që kërkojnë mënyra për të ngadalësuar apo edhe për ta kthyer këtë proces.

Kjo tani është arritur nga shkencëtarët nga Universiteti i Bonit dhe nga Universiteti Hebraik i Jeruzalemit (Izrael) në minj. Këto kafshë kanë vetëm një jetë relativisht të shkurtër në natyrë dhe tregojnë defekte të forta njohëse tashmë në moshën dymbëdhjetë mujore. Hulumtuesit administruan një sasi të vogël THC, përbërës aktiv të uzinës së kërpit (kanabis), tek minjtë në moshën dy, dymbëdhjetë ose 18 muaj për një periudhë prej katër javësh.

Pastaj ata testuan aftësitë e të mësuarit dhe kujtesës së kafshëve – duke përfshirë, për shembull, aftësinë për të orientuar dhe njohur burrin. Mice të dhëna vetëm placebo treguan të mësuarit natyror lidhur me moshën dhe humbjen e kujtesës. Nga ana tjetër, funksionet kognitive të kafshëve të trajtuara me kanabis ishin po aq të mira sa ato të kafshëve kontrolluese dy-mujore. „Trajtimi tërësisht ndryshoi humbjen e performancës së kafshëve të vjetra“, njoftoi Prof. Dr. med. Andreas Zimmer nga Instituti i Psikiatrisë Molekulare në Universitetin e Bonit, anëtar i Grupit të Ekselencës ImmunoSensation.

Vite të hulumtimeve të përpiktë

Ky sukses i trajtimit është rezultat i viteve të hulumtimeve të përpiktë. Së pari, shkencëtarët zbuluan se truri plaket shumë më shpejt nëse minjtë nuk kanë një receptor funksional për THC. Këta të ashtuquajtur receptorë kanabinoid 1 (CB1) janë proteina të cilave substanca barten dhe në këtë mënyrë nxisin një zinxhir sinjal. CB1 është gjithashtu shkaku i efektit dehëse të THC në produktet e kanabisit, të tilla si hashash ose marihuanë, që i bashkëngjiten receptorit. THC imiton efektet e kanabinoideve endogjene që përmbushin funksione të rëndësishme në tru. „Me rritjen e moshës, sasia e kanabinoidëve të formuar në mënyrë të natyrshme në tru zvogëlohet,“ thotë Prof. Zimmer. „Nëse zvogëlohet aktiviteti i sistemit kanabinoid, atëherë gjejmë një plakje të shpejtë të trurit“.

Për të gjetur saktësisht se çfarë shkakton trajtimin THC të minjve të vjetër, studiuesit kanë ekzaminuar indet e trurit dhe aktivitetin e gjenit të minjve të trajtuar. Gjetjet ishin të habitshme: nënshkrimi molekular nuk korrespondonte me atë të kafshëve të vjetra, por ishte mjaft i ngjashëm me kafshët e reja. Numri i lidhjeve të qelizave nervore në tru gjithashtu u rrit përsëri, gjë që është një parakusht i rëndësishëm për aftësinë e të mësuarit. „Dukej sikur trajtimi i THC kishte rivendosur orën molekulare“, thotë Zimmer.

Hapi tjetër: studimi klinik në njerëz

Doza e THC e administruar u zgjodh për të qenë mjaft e ulët për të parandaluar çdo efekt zhurmë në minj. Produktet e kanabisit janë miratuar tashmë si ilaçe, për shembull për lehtësimin e dhimbjeve. Në një hap tjetër, studiuesit duan të hetojnë në një studim klinik nëse THC mund ta ndryshojë procesin e plakjes së trurit tek njerëzit dhe të rrisë performancën njohëse.

Ministri i Shkencës së Veriut Rhein-Vestfalisë Svenja Schulze ishte entuziast për studimin: „Promovimi i hulumtimit të udhëhequr nga dija është i pazëvendësueshëm, sepse është baza e mbarështimit për të gjitha pyetjet në aplikim. Është një rrugë e gjatë nga miu tek njeriu, por perspektiva e THC që përdoret për të trajtuar çmenduri më bën jashtëzakonisht pozitiv „.

Publikimi: Një dozë kronike e ulët e delta9-tetrahydrocannabinol (THC) rikthen funksionin njohës në minj të vjetër, Nature Medicine, DOI: 10.1038 / nm.4311/ RtvPresheva.com

Kontaktoni për mediat:

Prof. Dr. rer. nat. Andreas Zimmer
Instituti i Psikiatrisë Molekulare
Universiteti i Bonit
Tel. 0228/6885300
E-Mail: a.zimmer@uni-bonn.de

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.