Vetëm një nënshkrim me dorë nuk ishte e mundur deri vonë për Dieter Z. dhe Klaus J. Për shkak të dridhjeve të saj esenciale rezistente ndaj terapisë, duart e saj dridheshin shumë. Ata gjetën ndihmë në Universitetin Bonn. Ekipi nga Neurologë lokale, radiologë dhe neurosurgeons ka vënë së fundmi në punë në tru, një sistem për zbatimin e rezonancë magnetike (MR) -gesteuertem, ultratinguj shumë të fokusuara (MRgFUS). Mjekët me qendër në Bonn përdorin pajisjen e parë gjermane të këtij lloji në trembje esenciale të rëndë, të pa trajtueshme dhe dridhje të Parkinsonit dhe pa kafkë të hapur. Dieter Z. dhe Klaus J. ishin tani dy pacientët e parë që i trajtuan me sukses rezultate të shkëlqyera gjatë një studimi.

„Ishte interesante: dola nga tubi dhe dora ime ishte e qetë. Më në fund mund të mbaj një gotë përsëri „, thotë Dieter Z, i cili vuan nga trembje të rënda, jo të trajtueshme për rreth pesë vjet. Trajtimi i tij zgjati rreth tre orë, gjatë të cilave valët e zërit të jashtëm me intensitet të lartë mbyllin zonat përgjegjëse në tru. Për këtë, 81-vjeçari u krijua një lloj përkrenare me ftohje të integruar të ujit për kulmin e kafkës për ultratinguj të fokusuar. Nga 1,024 pozicione, valët me ultratinguj – secila prej të cilave janë të padëmshme për indet e trurit – dërgohen pikërisht në pikën e synuar dhe bundled si një xhami të djegur. Neuronavigacioni i bazuar në rezonancë magnetike (MRI) siguron që lokalizimi me saktësi të lartë të kërkohet për të siguruar që vetëm zona e dëshiruar në thellësinë e trurit është inaktivuar.

Pika për pikë, derisa dridhja në dorë është zhdukur plotësisht

„Ku është pika ideale e objektivit, ne mund ta provojmë atë në mënyrë të sigurt gjatë trajtimit me rritjen e energjisë të kontrolluar nga MR“, thotë Prof. Dr. med. Ullrich Wüllner, Shef i Seksionit të Sëmundjeve të Lëvizjes në Departamentin e Neurologjisë në Spitalin Universitar Bon. Kështu, mostrat skuadra Bonner e Neurologë, neurosurgeons dhe radiologëve hap pas hapi, dhe kontrolle me ndalimin nën 50 gradë Celsius kthyeshëm nëse dridhje në pacientit zgjuar gjatë procedurës si zvogëlohet dëshiruar. Nëse gjendet një pikë e synuar, ajo ngre temperaturën në rreth 55 deri 60 gradë Celsius. „Vetëm ka indet e trurit të shkatërruar dhe kështu inaktivizohen. Shpejtësia në sajë të kontrollit të MR është shumë e lartë, „thotë Prof. Dr. med. Hans Schild, Drejtor i Departamentit të Radiologjisë në Universitetin Bonn.

Gjendja e studimit në mbarë botën është premtuese

Sipas studimeve të para ndërkombëtare, kombinimi i ultrazërit të përqendruar dhe kontrollit MR gjatë procedurës në njërën anë të kokës përmirëson dukshëm dredhitë e duarve në anën e kundërt të trupit. Përparësia e madhe e procesit të ri që kafka nuk duhet të hapen si stimulim trurit të thellë për implantimin e elektrodave është kompensuar nga disavantazh se inactivation e indet e trurit nuk është i kthyeshëm ndryshe nga stimulimit të thellë të trurit. Përveç kësaj, trajtimi dypalësh i dridhjeve me MRgFUS aktualisht mund të shoqërohet me një rrezik në rritje të çrregullimeve të të folurit. „Sipas botë të fundit rezultatet e arritura, potenciali i metodës duhet të jetë një alternativë për të krijuar tashmë stimulimit të thellë të trurit të mirë – veçanërisht për pacientët me rrezik të lartë kirurgjikale apo ata që refuzojnë një stimulim të thellë të trurit për shkak të procedurës së duhur kirurgjikale,“ tha Prof Dr. med. Hartmut Vatter, Drejtor i Departamentit të Neurokirurgjisë në Universitetin Spitalor Bonn. „Sidoqoftë, hulumtimi i mëtejshëm është i nevojshëm, siç po bëjmë këtu në Bon.“

Përsëri më shumë pavarësi në jetën e përditshme

Për rreth 30 vjet Klaus J. vuajti nga dridhjet e forta të duarve, të kokës dhe të zërit. Çrregullimi i lëvizjes është 70-vjeçari në familje. Përveç kufizimeve të forta profesionale, ai u tërhoq si Dieter Z. në jetën private – përkundër përpjekjeve për të mbajtur kontakte sociale – duke u kthyer gjithnjë e më shumë. Sepse të dy mund të hanë me vështirësi dhe pirja ishte e mundur vetëm me kashtë. Vetëm për një vakt në restorant ishte jashtë diskutimit. „Por gruaja ime dhe unë kishim vendosur gjithsesi. Kam marrë ndërhyrjen për fëmijët e mi. Doja t’i tregoja në rastin X: Ka një zgjidhje të prekshme „, thotë babai i dy fëmijëve dhe katër nipërve. Tani, ashtu si Dieter Z., ai gëzon cilësinë e tij të rikuperuar të jetës – sidomos me gjërat e supozuara të vogla si rruajtja e lagësht në mëngjes. „Në 25 vjet të neurologjisë, kurrë nuk kam parë se si një çrregullim i tillë i lëvizjes mund të përmirësohet ndjeshëm. Mendoj metodën për ceremoninë dhe besoj se ne mund të ndihmojë shumë sufferers në parim, por gjithashtu do të mësojnë shumë në lidhje me zhvillimin e dridhje thelbësore „, thotë udhëheqësi i studimit klinik Profesor Wüllner.

Deklaratë e përbashkët e Shoqatës Gjermane të Neurokirurgjisë (DGNC) dhe Shoqatës Gjermane të Neurologjisë (Dgn) nga misionet e para të MRgFUS në Gjermani:

Rezonanca magnetikotomografike udhëzuar koagulimit fokusuar tejzanor (MRgFUS) është një proces i ri për trajtimin e dridhjeve, mund të jetë i fikur në berthamat specifike të thalamus. Kjo është bërë duke fokusuar energjinë e subkoshiencës përmes lëkurës së paprekur të 1024 transmetuesve të vendosur rreth kokës. Vetëm në vendndodhjen e paracaktuar, atëherë arrihet temperatura e kërkuar për thermocoagulacion prej rreth 56-60 C.
Deri më tani, metoda ka provuar të jetë efektive në një anë thelbësore dridhjeje

[1] dhe në dridhje në sëmundjen e Parkinsonit

[2] dhe ishte e lidhur vetëm me efekte anësore të ulëta. Kjo procedurë, e cila është e re në Gjermani, premton saktësi dhe siguri të lartë për të prekurit. MRgFUS mund të bëhet një alternativë për stimulim të thellë të trurit, nëse përfitimet dhe rreziqet e MRgFUS sipas standardeve shkencore të hetohen më tej. Studimet lidhur me aplikimet e reja tashmë janë në progres. Procesi përfaqëson një qasje premtuese për trajtimin e sëmundjeve të ndryshme neurologjike dhe duhet të arrijnë në qendrat e caktuara janë përdorur, të cilat mund të sigurojnë kujdesin e dhënë nga një ekip ndërdisiplinor përbërë nga neurologë, neurosurgeons dhe (neuro) radiologjisë dhe të ofrojnë të dyja metodat.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.